Postpenalni prihvat u Srbiji

U okviru projekta „Podrška unapređenju reintegracije ranjivih osuđenika kroz program Mreže za postpenalni prihvat u Srbiji“ koji je podržan od strane Misije OEBS-a u Srbiji i Holandske ambasade, Udruženje Izlazak je jedna od šest organizacija na teritoriji Srbije koja učestvuje u pilot projektu mentorskog programa za podršku i mentorskog prihvata bivših osuđenih lica. Ovaj program bi trebao da odgovori na potrebe bivših osuđenih lica neposredno po izlasku na slobodu. Naslonjen je na tretmanski rad koji je sprovođen u zatvoru. Na taj način bivše osuđeno lice ima sveobuhvatnu podršku za što bolju reintegraciju i sprečavanje recidiva. Aktivnost programa je prevashodno stvaranje mentorskih timova unutar organizacija koje učestvuju u projektu. Za sada u projektu učestvuju šest organizacija iz četiri grada Novi Sad, Kragujevac, Sombor i Beograd.

Sve organizacije su članice Mreže za postpenalni prihvat u Srbiji koja je inače osnovana u martu 2019. godine na teritoriji RS. Cilj Mreže je da uspostavi uniformni program koji će se na isti način i po istim procedurama realizovati, za početak u ova četiri grada, a kasnije proširivati na celu teritoriju Srbije. Lokalni koordinatori iz svake organizacije posetili su zatvorske ustanove gde su sa načelnicima službe za tretmane obavili sastanak i predstavili mentorski program uz dogovor da se osuđenici koji u najskorije vreme izlaze iz zatvora upućuju na ove organizacije.

Udruženje Izlazak, koje iza sebe ima višegodišnje iskustvo prihvata ljudi koji dolaze po završenom tretmanu rehabilitacije od bolesti zavisnosti, izabrano je od strane stručnog tima Mreže kao jedna od organizacija koja će učestvovati u pilot projektu za postpenalni prihvat, sa naglaskom da se za mentorsku podršku pre svega motivišu ona lica koja su u sukob sa zakonom došla zbog problema sa nekom vrstom zavisnosti. Sve organizacije će nastojati da se ovaj mentorski program implementira na što bolji i prepoznatljiv način, gde će bivša osuđena lica imati adekvatnu podršku od strane lokalnih nevladinih organizacija po izlasku iz zatvorskih ustanova.

Autor vesti: Monika Žugić