Fenomen novih droga- sintetski kanabinoidi

Ovih dana upotreba sintetskih kanabinoida privlači veliku pažnju svetske javnosti. Primećena je sve veća upotreba među mladima koji nisu svesni kakve štetne posledice ove supstance nose sa sobom. Sintetski kanabinoidi su uključeni u grupu lekova pod nazivom “nove psihoaktivne supstance”. Ove supstance imaju status novih nekontrolisanih psihoaktivnih materija (“legal highs” proizvoda) čiji je cilj da kopiraju efekte ilegalnih droga. Neke od ovih supstanci možda postoje već godinama, ali su se ponovo pojavile na tržište u izmenjenim hemijskim oblicima ili zbog obnovljene popularnosti.

Sintetski kanabinoidi su psihoaktivna jedinjenja dobijena hemijskim putem u laboratoriji. Kada se konzumiraju, imitiraju efekte kanabisa. Vezuju se za dobro poznate kanabinoidne receptore CB1 i CB2 i izazivaju osećaj euforije sličan onome koji uzrokuje marihuana, zbog čega se ponekad pogrešno nazivaju “sintetička marihuana” (‘fake weed’) i vrlo često se označavaju kao sigurna, legalna zamena za drogu. U stvari, mogu da utiču mnogo snažnije od marihuane na mozak, a njihovi stvarni efekti mogu biti nepredvidivi i u nekim slučajevima opasni po život.

Biljne mešavine sa dodatkom sintetskih kanabinoida, poznate su pod brendiranim imenom “Spice”(Začin) i “K2”. Veliki marketing, pristupačna cena i verovanje da su sintetski kanabinoidni proizvodi “prirodni” i samim tim bezopasni su verovatno doprineli njihovoj upotrebi među mladim ljudima.

Lako su dostupni putem interneta, a uz sve veću popularnost mogu se kupiti i u specijalizovanim prodavnicama tzv. “head” shopovima (prodavnice koje prodaju pribor za pušenje kanabisa), smart shopovima, trgovinama sa orijentalnim artiklima koje nude širok spektar biljnih proizvoda koji se reklamiraju kao osveživači prostorija i mirisni štapići, pa čak i na benzinskim pumpama. Prema uputstvima, koja se nalaze na ambalaži, ovi proizvodi “nisu namenjeni za ljudsku upotrebu” i sadrže natpis “egzotični mirisi koji daju bogatu aromu”. Kupovina putem interneta može biti opasna jer se ne zna odakle proizvod dolazi i nije poznat proces proizvodnje tokom kojeg se mešavini začina dodaju različite količine ili kombinacije sintetskih kanabinoida što može dovesti do slučajnog predoziranja. Drugi razlog za njihovo korišćenje је da se sintetski kanabinoidi ne mogu dokazati standardnim, imunohromatografskim testovima u urinu. Ne postoje screening testovi (test trake) za detekciju ovih jedinjenja i njihovih metabolita. Dizajneri droge vrlo često modifikuju funkcionalne grupe, odnosno delove supstance, što dodatno otežava samu detekciju.

Uobičajeni način zloupotrebe je pušenje biljnih mešavina uvijenih u džoint, ili pomoću lule (pajp, nargile). Takođe se unose i oralnim putem, kao biljni čajevi, ali ovaj način nije omiljen među uživaocima zbog slabe rastvorljivosti sintetskih kanabinoida u vodi i odloženog početka delovanja. Najčešće ne dolazi do željenog efekta a postoji i mogućnost predoziranja. Posle pušenja, sledi brza apsorpcija preko pluća i redistribucija u druge organe (brzo dolazi do mozga). Efekti sintetskih kanabinoida su vrlo slični efektima marihuane i zapažaju se desetak minuta posle pušenja. Prvo se uočava crvenilo konjuktive, ubrzan puls, suvoća usta, promena raspoloženja i percepcije. Nastupa blaga euforija i opuštenost. Promenjeno je stanje svesti, doživljaj za vreme je produžen (vreme traje duže nego što pokazuje sat) a osetljivost na slike, zvukove i dodir se pojačava. Kratkoročno pamćenje je poremećeno. Psihotični efekti uključuju: ekstremnu uznemirenost, zabrinutost, paranoju- ekstremno i nerazumno nepoverenje prema drugima, halucinacije- senzacije i slike koje izgledaju stvarno iako nisu. Efekat traje oko 6h, ali posledice su primetne čak i sledećeg dana. Zapaženi su i ozbiljniji simptomi poput: povraćanja, ubrzanog pulsa, nasilničkog ponašanja i suicidalnih misli. Sintetski kanabinoidi mogu podići krvni pritisak i smanjiti dotok krvi do srca, a mogu dovesti i do oštećenja bubrega. Korišćenje ovih supstanci je povezano sa povećanjem broja smrtnih slučajeva. Neki od tih slučajeva su samoubistva, počinjena ubrzo nakon epizode akutne psihoze ili napadom panike.

I na kraju, postavlja se pitanje da li sintetski kanabinoidi izazivaju zavisnost. Sintetski kanabinoidi utiču na centralni nervni sistem i postoje dokazi da ponavljana upotreba može dovesti do razvoja tolerancije. Redovni korisnici koji pokušavaju da prestanu mogu imati simptome poput glavobolje, anksioznosti, depresije, razdražljivosti.

Iz navedenih činjenica zaključujemo da sintentski kanabinoidi predstavljaju naraslu pretnju po javno zdravlje. Nemojte se zavaravati da je K2 ili Spice “sigurnija” alternativa marihuane. Za razliku od marihuane, čija je popularnost velika zbog percepcije neškodljivosti, efekti upotrebe sintetskih kanabinoida mogu biti mnogo moćniji i opasniji od marihuane.

Izvor: https://bloghighandlow.wordpress.com