21.10.2022. SAD: Izloženost kanabisu u prenatalnom periodu povezana je sa mentalnim poremećajima u ranoj adolescenciji

Rezultati istraživanja koje finansira NIH (Nacionalni zdravstveni instituti, engl. National Institutes of Health) predstavljaju doprinos, sve brojnijim, naučnim dokazima o negativnim zdravstvenim efektima upotrebe kanabisa tokom trudnoće

Izloženost kanabisu u prenatalnom periodu tokom sredine prvog tromesečja – generalno nakon pet do šest nedelja razvoja fetusa – povezana je sa pažnjom, socijalnim problemima i problemima u ponašanju koji traju kod djece kada ulaze u ranu adolescenciju (11 i 12 godina starosti), pokazalo je novo istraživanje koje je podržao Nacionalni institut za zloupotrebu droga (engl. NIDA – National Institute on Drug Abuse), kao dio Nacionalnih instituta za zdravlje. Ova stanja mogu dovesti do većeg rizika za poremećaj mentalnog zdravlja i upotrebu supstanci u kasnoj adolescenciji, kada su mladi obično najpodložniji ovim poremećajima i ponašanjima.

Ova studija, objavljena danas u časopisu JAMA Pediatrics, je analizirala podatke iz tekuće Studije adolescentskog kognitivnog razvoja mozga (engl. ABCD – Adolescent Brain Cognitive Development Study), najveće dugoročne studije razvoja mozga i zdravlja kod djece i tinejdžera u SAD, koju podržavaju NIDA i još devet instituta, centara i kancelarija NIH-a. Studiju su sproveli naučnici sa Univerziteta Vašington u Sent Luisu.

Ovi rezultati daju doprinos istraživanjima o uticaju upotrebe kanabisa tokom trudnoće. Prethodna analiza, koristeći osnovne podatke iz ABCD studije, je pronašla povezanost između izloženosti kanabisu u prenatalnom periodu i problema u ponašanju kod djece uzrasta od 9 do 10 godina. Pretkliničke studije pokazale su da delta-9-tetrahidrokanabinol (THC), glavna psihoaktivna supstanca u kanabisu, može da prođe placentu i potencijalno utiče na razvoj mozga.

Upotreba kanabisa kod trudnica se povećala sa 3% u 2002. na 7% u 2017. godini. U 2018. godini 4.7% trudnica prijavilo je upotrebu kanabisa i 5.4% u 2019. godini, pokazalo je Nacionalno istraživanje o korištenju droga i zdravlju. Rezultati ove nove analize dodatno upozoravaju na upotrebu kanabisa tokom trudnoće, kažu autori.

ABCD studija prati približno 12.000 mladih dok oni sazrijevaju u odrasle osobe. Istraživači redovno mjere strukturu i aktivnost mozga učesnika koristeći magnetnu rezonancu (MRI) i prikupljaju psihološke, faktore okruženja i kognitivne podatke, kao i biološke uzorke. Studija ABCD nastoji da razumije faktore koji utiču na mozak, kognitivni i društveno-emocionalni razvoj, sa krajnjim ciljem pružanja praktičnih informacija koje će pomoći nastavnicima, zdravstvenim radnicima i kreatorima politika da poboljšaju živote sve djece, kako danas, tako i za generacije koje dolaze.

 

Izvor: https://www.nih.gov/news-events/news-releases/prenatal-cannabis-exposure-associated-mental-disorders-children-persist-into-early-adolescence